FM Viresh Giasi Arena Master van April | Shaief Chashawa Winnaar Toernooi #3

Het derde en laatste toernooi van de Arena Master Challenge is op vrijdag 24 april j.l. afgewerkt. Hieraan hadden 42 schakers deelgenomen en 230 wedstrijden werden afgewerkt. Het was Shaief Chashawa die met de eer streek door de beste score in het dagtoernooi te noteren. In de afgelopen drie toernooien heeft FIDE Master Viresh Giasi een solide prestatie geleverd door steeds in de top te eindigen, met als resultaat dat hij de eerste plaats van de algemene standenlijst in nam en mag zich daardoor de Arena Master van april noemen!

Het toernooi winnen was geen eenvoudige opgave voor Chashawa. Het werd een vliegende start voor hem, zijn eerste negen wedstrijden zette hij allemaal in winst om. In de volgende wedstrijd, tegen de oud-topper Etienne Koenders, blunderde hij zijn dame weg. Hierna leek Chashawa zijn vorm niet meer te krijgen, dit bleek uit de remises en verlies partijen die hij noteerde. Hij had echter een ruime voorsprong opgebouwd en dit bleek zijn redding te zijn; Met 35 punten eindigde hij op de eerste plaats.

Op een gedeelde tweede plaats eindigden Pratul Panchoe en Krishan Bridjlal met 29 punten.
Panchoe’s laatste wedstrijd was tegen zijn schaak-rivaal Virgil Kartodikromo. Kartodikromo die bekend staat om zijn scherpe spel en ongekende snelheid startte reeds vroeg met een aanval op de koningszijde. Panchoe bleef kalm en bouwde op zijn beurt ook een koningsaanval op door zijn stukken strategisch in stelling te brengen. Na een tactische misberekening van Kartodikromo in het middenspel werd hij ongelukkigerwijs mat gezet door zijn tegenstander.
Krishan Bridjlal kwam uit tegen de opkomende Elliot Sade. Vroeg in het eindspel wist Bridjlal een stuk voor te staan, hij behield de voorsprong en wist zijn wedstrijd uiteindelijk naar winst te leiden.
Vanwege een betere rating performance werd Panchoe tweede, gevolgd door Bridjlal op de derde plaats.

De beste dame van het toernooi werd Women Fide Master Catherine Kaslan met 18 punten. Zij wist toppers zoals FIDE Master Roger Matoewi en Candidate Master Romario Sanches klein te krijgen. Van Krishan Bridjlal wist zij ook een remise af te dwingen. Mede door deze prestaties belandde zij uiteindelijk op de 11e plaats.

Na het derde toernooi van April behield FM Viresh Giasi zijn koppositie op de algemene standenlijst met 2995 punten en werd daarmee de Arena Master van april. De hoogst gerangschikte dame is WFM Catherine Kaslan met 2975 punten. De top vijf ziet er als volgt uit:

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2235 2995 2206 3
2 Imaan Kalidjo 2120 2989 2080 3
3 Pratul Panchoe 2183 2982 1988 3
4 Vickey Ramdat Tewarie 1960 2981 1920 3
5 Krishan Bridjlal 2084 2977 2054 3
Viresh Giasi

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1,200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.

Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 1 mei om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .