Pratul Panchoe Winnaar Arena Master Challenge Mei Toernooi #3

Het werd een zenuwslopende ontknoping in de finale minuten van het derde Arena Master Challenge Toernooi van mei. Tot het laatste moment was het niet duidelijk wie kampioen van het toernooi zou worden. Ditmaal hebben 33 schakers deelgenomen, waarbij zij onderling 182 wedstrijden hebben gespeeld.

Het waren Pratul Panchoe en FIDE Master Viresh Giasi die in de eindfase een ruime voorsprong hadden op de rest van de deelnemers. Het zou één van deze heren worden die het toernooi zou winnen.
Panchoe heeft maar liefst 14 wedstrijden afgewerkt met een indrukwekkende performance rating van 2330. Hij startte het toernooi echter men een mineur; een verlies tegen Giasi. In die wedstrijd wist Giasi in het middenspel een doorbraak te vinden en de koning van de tegenstander naar de hoek van het bord te forceren. Door inschattingsfout vanuit Panchoe kreeg Giasi de kans een tactiek uit te voeren, waarbij stukverlies onvermijdelijk was.
Na dit verlies zette Panchoe alles op alles en verloor geen van zijn wedstrijden daarna. Gaandeweg ontmoette hij Giasi nogmaals, maar wist toen sneller te manouveren en zijn tegenstander op tijd te winnen. Dit was ook de enige verliespartij van Giasi in dit toernooi, zijn overige 11 wedstrijden wist hij allemaal in winst om te zetten. Het was Panchoe die uiteindelijk met 38 punten die met het kampioenschap vandoor ging. Giasi kwam net een wedstrijd tekort om het kampioenschap te behalen en moest hierdoor genoegen nemen met de tweede plaats.

De strijd voor de derde plaats was ook spannend, er waren 10 plus schakers die zichzelf graag in de top drie zagen. Uiteindelijk eindigden Imaan Kalidjo en Immanuel Kromosoeto op een gedeelde derde plaats met 21 punten. Het was Kromosoeto die zich in een voordelige positie bevond, hij moest zijn laatste wedstrijd winnen om de derde plaats te bemachtigen. Dit betekende dat hij de koploper Panchoe klein moest krijgen, dit bleek later geen makkelijke opgave te zijn. Panchoe bouwde een solide koningsaanval op en wist zijn dame in het fort van de tegenstander te positioneren. Na een onschuldige pion zet dacht Kromosoeto een pion te veroveren en zowat ademruimte te verkrijgen. Dit bleek valstrik te zijn en hij zag op de eerstvolgende zet dat dame verlies onvermijdelijk was, hierna gaf hij zich gewonnen. Anderzijds won Kalidjo zijn laatste wedstrijd reglementair tegen O’Neal Kaise.
Kalidjo scoorde een performance rating van 1955, beter dan Kromosoeto met performance rating van 1906, en eindige hierdoor op de derde plaats.

De beste dame van het toernooi werd Women FIDE Master Catherine Kaslan, zij eindigde op de 9e plaats met 20 punten. Zij kreeg diverse toppers klein zoals Krishan Bridjlal (twee keer), Gerrit Amatdarso en O’Neal Kaise.

Na het derde toernooi van mei staat FM Viresh Giasi nog steeds aan kop op de algemene standenlijst met 5992 punten. De hoogst gerangschikte dame is Women FIDE Master Catherine Kaslan met 5939 punten. Giasi staat verder ook aan kop op de standenlijst van Mei. De top vijf op de standenlijsten zien er als volgt uit:

Standenlijst Mei

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2268 2997 2298 3
2 Pratul Panchoe 2231 2990 2163 3
3 Vickey Ramdat Tewarie 2036 2990 2157 3
4 Krishan Bridjlal 2079 2984 2092 3
5 Imaan Kalidjo 2086 2980 1987 3

Algemene Standenlijst Q2, Apr – Jun

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2268 5992 2252 6
2 Pratul Panchoe 2231 5972 2076 6
3 Vickey Ramdat Tewarie 2036 5971 2038 6
4 Imaan Kalidjo 2086 5969 2034 6
5 Krishan Bridjlal 2079 5961 2073 6

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1,200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.
Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 22 mei om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .