FM Viresh Giasi Arena Master Mei | Krishan Bridjlal Winnaar Arena Master Challenge Mei Toernooi #5

De sterkste schaker van dit toernooi bleek wederom Krishan Bridjlal te zijn, hij wist zijn derde toernooiwinst voor de maand mei binnen te halen vrijdag jl., in totaal werden 151 wedstrijden door 26 schakers afgewerkt.

Bridjlal wist ditmaal een uitzonderlijke prestatie te leveren door een relatief grote voorsprong van maar liefst 11 punten op zijn naaste belager op te bouwen. Van de 13 gespeelde wedstrijden zette hij 10 om in winst, stond twee remises af en verloor slechts één wedstrijd. Toppers zoals Candidate Master Romario Sanches, Pratul Panchoe, FIDE Master Viresh Giasi en Virgil Kartodikromo wist hij allemaal klein te krijgen. Bridjlal vergaarde 36 punten bij elkaar en kon hiermee met een ruime voorsprong beslag te leggen op de eerste plaats.

De strijd om de tweede plaats ging tussen Virgil Kartodikromo en Imaan Kalidjo, beiden eindigden op 25 punten.
Kartodikromo kwam in zijn laatste wedstrijd uit tegen Jason Yeung. De wedstrijd kwam in een loper eindspel terecht waarbij beide spelers op den duur vrijpionnen wisten te creëren. Op een bepaald moment beschikte Yeung over drie vrijpionnen en Kartodikromo slechts een loper. Na een incorrecte pion opstoot van de tegenstander kon Kartodikromo zijn loper offeren en een remise afdwingen.
Imaan Kalidjo kreeg in zijn laatste strijd Vickey Ramdat Tewarie tegenover zich. Ramdat Tewarie was gefixeerd op het uitvoeren van een koningsaanval en manoeuvreerde zijn stukken naar de koningszijde van de tegenstander. Echter had hij niet door dat na een pion opstoot zijn dame door de loper van de tegenstander aangevallen zou worden. Ramdat Tewarie had dit te laat door en Kalidjo haastte zich om een dame voor te staan. Kort hierna gaf zijn tegenstander op om zo Kalidjo de nodige punten te geven.
Na het toepassen van tiebreaks kwam Kartodikromo op de tweede plaats (performance rating 2204) en Kalidjo op de derde plaats (performance rating 2190).

Women FIDE Master Catherine Kaslan bleek wederom de sterkste dame in het toernooi te zijn. Zij eindigde op de 13e plaats met 14 punten. Zij werd op de hielen gevolgd door haar zus, Women Candidate Master Victoria Kaslan, die op de 14e plaats met 12 punten terechtkwam. Catherine’s laatste wedstrijd was tegen de sterke Shiva Kalka, zij moest deze wedstrijd winnen om de plek voor de beste dame te veroveren.
In het middenspel bleek Kalka iets te ambitieus te zijn en dacht hij na een paard-offer zijn tegenstander binnen enkele zetten klein te krijgen. Dit bleek achter een blunder te zijn en Kaslan wist hierna een stuk voor te staan. Kalka kon maar geen compensatie vinden en bleef maar zoeken naar een doorbraak. Uiteindelijk werd het hem te veel waarbij hij zelfs zijn dame per ongeluk weggaf, hij gaf zich hierna gewonnen.

Na het vijfde toernooi van mei staat FM Viresh Giasi aan kop op de algemene standenlijst met 7988 punten. Alle toernooien van mei zijn uitgespeeld en mag Giasi zich ook de Arena Master van maand mei noemen, na vijf toernooien staat hij aan kop met 4993 punten.
De hoogst gerangschikte dame is WFM Catherine Kaslan met 7917 punten. De top vijf op de standenlijsten zien er als volgt uit:

5 Imaan Kalidjo 2096 7956 2037 8

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1,200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.
Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 5 juni om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .