FM Viresh Giasi Arena Master Tweede Kwartaal 2020

FIDE Master Viresh Giasi heeft zich tot kampioen gekroond van de Arena Master Challenge voor het tweede kwartaal. Sedert april werd iedere vrijdag op Lichess een online schaaktoernooi afgewerkt voor Surinaamse schakers. Maar liefst 12 toernooien werden afgewerkt waaraan 73 schakers deelnamen. Uiteindelijk bleek Giasi de speler te zijn die het meest consistent aan top bleef en zo de meeste punten (11.977) wist te vergaren. De tweede plaats is gegaan naar Pratul Panchoe met 11.956 punten en de derde plaats is bezet door Imaan Kalidjo met 11.939 punten. De prijs voor beste dame gaat naar Women FIDE Master Catherine Kaslan (11.872 punten). Voor dit kwartaal was een prijzenpot SRD 1200 en medailles beschikbaar gesteld.

De winnaars voor de categorie prijzen zijn als volgt:

  • Beste jongen U18:           Imaan Kalidjo
  • Beste meisje U18:            Catherine Kaslan
  • Beste jongen U16:           Imaan Kalidjo
  • Beste meisje U16:            Woman Candidate Master Victoria Kaslan
  • Beste jongen U14:           Yannick Kartodikromo
  • Beste meisje U14:            geen winnaar
  • Beste jongen U12:           Yannick Kartodikromo
  • Beste meisje U12:            geen winnaar

Het laatste Arena Master Challenge toernooi van juni werd afgelopen week afgewerkt, waarbij Shiva Kalka als winnaar uit de bus kwam. Hij wist 28 punten te scoren in 12 wedstrijden. Zijn voorlaatste wedstrijd was tegen de sterke FIDE Master Viresh Giasi. In een vrij complex middenspel wist Kalka de koning van de tegenstander in een matnet te lokken. Giasi zocht naar manieren om mat te voorkomen, wat onmogelijk bleek en kon Kalka zo de overwinning op zijn naam noteren.

Op de tweede plaats eindigde Pratul Panchoe met 27 punten. Panchoe was goed op weg om de eerste plaats te behalen, maar werd in de eindfase gestuit door Yannick Kartodikromo. In het eindspel was er weinig beweegruimte voor beide spelers; Kartodikromo dacht de stelling open te breken met een torenoffer, zodat zijn paard in het spel kon komen. Panchoe blunderde echter door te snel zijn zetten te spelen met als gevolg een stuk achterstand. Hierna voerde Kartodikromo de druk op gezien zijn tegenstander weinig tijd op zijn klok had. Panchoe gaf zich niet lang daarna gewonnen.
Imaan Kalidjo was goed voor de derde plaats met 21 punten. Hij wist enkele prominente schakers klein te krijgen, waaronder Virgil Kartodikromo (maar liefst twee keer), Krishan Bridjlal en Kelvin Finkie. Opmerkelijk is dat hij twee keer verloor tegen Shaief Chashawa.
De beste dame van het laatste toernooi werd Women Candidate Master Alexandra Kaslan, zij eindigde op de 10e plaats met 14 punten.

Arena Master van de maand juni werd Pratul Panchoe. Hij vergaarde 3998 punten uit 4 toernooien. Op de tweede plaats komt FM Viresh Giasi (3989 punten) en de derde plaats is voor Imaan Kalidjo (3983 punten). De beste dame van juni werd Women Candidate Master Victoria Kaslan met 3956 punten.

De organisatie blikt tevreden terug gezien de toernooien vlot werden afgewerkt. Een minpunt was dat enkele schakers getracht hebben middels schaakcomputers een oneigenlijk voordeel te verkrijgen. Dit werd echter door het anti-cheat systeem van Lichess tijdig in kaart gebracht, de accounts van deze spelers werden hierna automatisch geblokkeerd door het systeem. Desalniettemin was de opkomst goed te noemen, voorts willen wij alle schakers bedanken voor deelname en feliciteren wij de prijswinnaars.
Vandaag vervolgen wij de Arena Master Challenge, nu voor het derde kwartaal. Deze loopt van juli tot en met september van dit jaar en is open voor alle schakers in Suriname.

Standenlijst Jun

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 Pratul Panchoe 2250 3998 2326 4
2 FM Viresh Giasi 2250 3989 2140 4
3 Imaan Kalidjo 2118 3983 2100 4
4 Virgil Kartodikromo 2144 3980 2194 4
5 Shiva Kalka 2021 3973 2061 4

Algemene Standenlijst Q2, Apr – Jun

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2250 11977 2211 12
2 Pratul Panchoe 2250 11956 2160 12
3 Imaan Kalidjo 2118 11939 2058 12
4 FM Roger Matoewi 2014 11893 1994 12
5 CM Romario Sanches 2045 11890 1979 12

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1,200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.
Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 3 juli om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .