Pratul Panchoe Winnaar Arena Master Challenge Juli Toernooi #1

Bij de start van het derde kwartaal is Pratul Panchoe de sterkste schaker gebleken van het eerste toernooi in juli. In totaal werden 90 wedstrijden door 20 schakers afgewerkt. Voor dit kwartaal wordt wederom een prijzenpot van SRD 1.200 ter beschikking gesteld.

Pratul Panchoe was goed op dreef om het kampioenschap te veroveren maar werd echter steeds door Virgil Kartodikromo onderbroken. Dit gebeurde reeds in de derde wedstrijd, waarbij Panchoe zich gewonnen moest geven na een vroege aanval op de koning door Kartodikromo. In Panchoe’s laatste wedstrijd zag hij wederom Kartodikromo tegenover zich. In deze wedstrijd wist Kartodikromo een eindspel in zijn voordeel te bereiken. Panchoe verloor door oplettendheid zijn loper en werd niet lang daarna mat gezet door zijn tegenstander.

Imaan Kalidjo was ook een goed toernooi aan het afwerken. Hij verloor zijn eerste twee wedstrijden, maar kon de volgende zeven wedstrijden op rij winnen. Zijn laatste wedstrijd tegen Rajiv Ramsing moest in een winst eindigen om kans te hebben om op de eerste plaats te eindigen. Beide schakers waren goed tegen elkaar opgewassen, Ramsing gaf zijn tegenstander geen ruimte om een doorbraak te forceren. Echter was de tijd niet aan de zijde van Ramsing, Kalidjo speelde solide en kon op den duur het nodige punt naar binnen halen.

Panchoe en Kalidjo eindigden op een gedeelde eerste plaats met 24 punten. Op basis van een betere performance rating werd Panchoe kampioen en moest Kalidjo met de tweede plaats genoegen nemen. Kartodikromo eindige op de derde plaats met 21 punten.

Women FIDE Master Catherine Kaslan bleek de sterkste dame in het toernooi te zijn. Zij eindigde op de zesde plaats met 15 punten. Van haar negen wedstrijden wist zij zes te winnen en een remise te spelen. Opvallend is dat zij maar liefst twee keer tegen Kartodikromo uitkwam. Hierbij wist zij in de eerste wedstrijd een remise af te dwingen en de tweede wedstrijd won zij middels sterk spel.

Na het eerste toernooi van juli staat Pratul Panchoe aan kop op de algemene standenlijst met 1000 punten. De hoogst gerangschikte dame is WFM Catherine Kaslan met 995 punten. De top vijf op de standenlijsten zien er als volgt uit:

Standenlijst Juli

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 Pratul Panchoe 2254 1000 2327 1
2 Imaan Kalidjo 2149 999 2291 1
3 Virgil Kartodikromo 2180 998 2177 1
4 Shiva Kalka 2035 997 2131 1
5 Krishan Bridjlal 1943 996 1957 1

Algemene Standenlijst Q3, Jul – Sep

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 Pratul Panchoe 2254 1000 2327 1
2 Imaan Kalidjo 2149 999 2291 1
3 Virgil Kartodikromo 2180 998 2177 1
4 Shiva Kalka 2035 997 2131 1
5 Krishan Bridjlal 1943 996 1957 1

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1.200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.
Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess. Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 10 juli om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .