Krishan Bridjlal Winnaar Arena Master Challenge Mei Toernooi #4

Krishan Bridjlal blijft imponeren in de Arena Master Challenge van Mei. Na 60 minuten bleek hij de meeste punten (32) vergaard te hebben en zo zijn tweede toernooiwinst voor de maand naar binnen te halen. Er waren 29 schakers online actief, waarbij 162 wedstrijden afgewerkt werden.

Bridjlal had onderweg naar de eerste plaats gedegen tegenstand van diverse toppers. Hij startte het toernooi met zeven winstpartijen op een rij, dit gaf hem een voorsprong op de standenlijst die hij daarna niet meer uit handen gaf. Zijn laatste wedstrijd was tegen meervoudig landskampioen FIDE Master Roger Matoewi. Deze wedstrijd moest hij winnen om zijn voorsprong te behouden gezien zijn naaste concurrenten een inhaalslag aan het maken waren. Het werd een vrij opgaande strijd, waarbij richting het eindspel Bridjlal een pion voor wist te staan. Deze was echter niet voldoende om een winst te garanderen en leek een remise onvermijdelijk. Bridjlal bleef echter tot het bittere eind doorspelen en wist een doorbraak te forceren; hiermee kon hij een dame promotie bewerkstelligen. Met een dame meer kon hij Matoewi, die reeds in tijdnood zat, verder onder druk zetten en uiteindelijk de wedstrijd winnen. Matoewi viel terug in de standenlijst en moest hierdoor genoegen nemen met de derde plaats met 26 punten.

Met het verlies van Matoewi had FIDE Master Viresh Giasi de beste positie om de tweede plaats te veroveren. Zijn laatste wedstrijd was tegen de sterke Shaief Chashawa. Chashawa wist in het middenspel zijn tegenstander weinig beweegruimte te geven door in de verdediger van de tegenstander door te dringen. Giasi maakte op den duur een inschattingsfout en gaf zijn tegenstander de kans om een paard-vork uit te voeren die het een kwaliteitsachterstand gaf. Giaisi bleef doorspelen en wist goed gebruik maken van de tijdnood van zijn tegenstander. Chashawa kon de juiste zetten niet snel genoeg vinden en zag de seconden wegtikken, waarbij hij uiteindelijk de wedstrijd op tijd verloor. Met deze winst werd Giasi tweede met 28 punten.

De beste dame van het toernooi werd Women FIDE Master Catherine Kaslan met 14 punten, goed voor de 11e plaats. De strijd voor beste dame ging tussen haar en Woman Candidate Master Victoria Kaslan die op de 15e plaats eindigde met 12 punten. Er werd hard gestreden in hun onderlinge wedstrijd. De wedstrijd kwam in een dame-toren eindspel terecht. Door een misberekening van Victoria bij het afruilen van de stukken stond zij plots een pion achter. Catherine maakte goed gebruik hiervan en wist een dame afruil van de tegenstander te forceren waardoor die genoodzaakt was de strijd op te geven.

Na het vierde toernooi van mei staat FM Viresh Giasi nog steeds aan kop op de algemene standenlijst met 6991 punten. De hoogst gerangschikte dame is WFM Catherine Kaslan. De top vijf op de standenlijsten zien er als volgt uit:

Standenlijst Mei

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2247 3996 2293 4
2 Vickey Ramdat Tewarie 2056 3987 2171 4
3 Krishan Bridjlal 2111 3984 2132 4
4 Pratul Panchoe 2212 3981 2139 4
5 Jason Yeung 2101 3972 2054 4

Algemene Standenlijst Q2, Apr – Jun

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 FM Viresh Giasi 2247 6991 2256 7
2 Vickey Ramdat Tewarie 2056 6968 2063 7
3 Pratul Panchoe 2212 6963 2074 7
4 Krishan Bridjlal 2111 6961 2099 7
5 Imaan Kalidjo 2072 6958 2015 7

Maandelijks, iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1,200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.
Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Spelers kunnen zich altijd online aanmelden voor het volgend toernooi welke op 29 mei om 20:00u wordt afgewerkt. Voor deelname of meer informatie: https://athenachess.com .